飲食Quicknote:外賣盆菜 安坐家中團年

文章日期:2021年02月04日

【明報專訊】晚市禁堂食與限聚令延至大年初六,想跟家人食餐豐富團年飯,一於齊齊安坐家中,上網訂購賀年菜外賣,再由專人送上門,方便又實際!香港網上超市平台「賣菜仔」推出一系列外賣團年美食,當中主打「撈到風生水起盆菜套餐」($1688/8人;$2188/12人,圖),分別有撈起和盆菜,前者食材七彩繽紛,配上秘製蜜糖芥末醬,意頭十足,後者用上矜貴的鮑魚、花膠及海參,足料豐富,每位平均二百多元就可以食到飽。嗜羊的朋友,亦可選擇以羊腩煲代替盆菜;至於另一款「磯燒套餐」($1088/2人)同樣值得推介,食材以海鮮為主, 有滿滿蟹膏的甲羅燒、12至14厘米的半殼帆立貝、翡翠螺、鯖魚一夜乾、和牛燒等,還免費附送磯燒爐,一邊燒一邊食,夠晒風味!

■賣菜仔

網址:vegemonkey.com

註:所有套餐需於3日前預訂,初一至初四送貨需另加$100運費

整理:康詠然