師奶靚湯食譜:羅宋湯健康又易煮 最啱撈飯食

文章日期:2019年05月17日

羅宋湯健康又易煮!喜歡鑽研煲湯的師奶Bonnie Li分享羅宋湯食譜,食材中牛腩可添肉香,亦可以牛肉或牛腱代替。Bonnie Li表示,此湯只用番茄烹煮,湯身稍稀,喜歡濃稠口味可選擇加適量茄膏,亦可酌量加黑椒調味,她笑說:「這個港式羅宋湯拌飯食一流!」

羅宋湯

材料(3至4人分量):

紫洋葱 1個

紅菜頭 2細個

紅蘿蔔 1條

西芹 2至3束

薯仔 3個

番茄 1大個或2細個

香葉 2塊(可在雜貨店或藥材店購買)

牛腩 $50-60

水 約4湯碗(以電磁爐煲湯為準;若用明火煲湯,水量或要多2-3倍)

製法:

1. 紫洋葱、紅菜頭、薯仔及紅蘿蔔洗淨,去皮切粒。

2. 香葉一開二、番茄洗淨切粒備用。

3. 西芹洗淨、除葉、去衣、莖部切段。

4. 牛腩洗淨。

5. 水滾後放入食材(紫洋葱及番茄先放半份),再水滾後調細火煲約40分鐘,然後放入餘下的半份紫洋葱及番茄,再煲約20分鐘即成。

小貼士:湯料若在最初全部烹煮會「腍晒」,欠缺口感,宜在前段先煲半份湯料40分鐘,後段才加入餘下湯料煲20分鐘。

文:黃廷希 thwong02@mingpao.com

無花果醬 搽麵包·沖水飲都得

紅酒燴素牛肉

松露忌廉雜菌年糕

檸檬忌廉布甸

香蕉煎餅

更多【食譜】:link.mingpao.com/48643.htm

更多Hot Pick:link.mingpao.com/43932.htm