麥皮篇1:麥皮人人啱食?麩質敏感食唔食得?營養師話你知

文章日期:2019年06月18日

麥皮(麥片)是不少人的健康早餐之選,但麥皮是否人人啱食?麩質敏感者可否食麥皮?註冊營養師周詠苑(Jessa)話你知。

腸胃弱痛風者慎食麥皮

麥皮屬高纖維食物,腸胃功能較弱者(如長者)若大量進食,容易引起胃氣脹、腸胃不適等,進食時須注意分量。

麥皮是中普林(purine)含量食物,痛風者不宜多吃,進食前宜諮詢醫生或營養師意見。

麩質敏感者須留意標籤

麥皮本身不含麩質,麩質敏感者理論上可以進食麥皮,但須留意,部分生產食物的廠房,可能同時處理其他含麩質的穀麥食品,如小麥、大麥、黑麥等,有機會導致「交叉感染」,麩質敏感者選購時,應留意食物標籤上有否標明「含有麩質的穀類(即小麥、黑麥、大麥、燕麥、裂穀小麥、它們的混合變種及它們的製品)」。

編輯:黃廷希 thwong02@mingpao.com

更多營養師飲食貼士:

麥皮篇2:麥皮有乜好?即食麥皮營養較低?營養師提醒:即食麥皮或添加糖分

麥皮篇3:水煮麥皮vs.牛奶麥皮?麥皮幾時食好?營養師教路

果乾篇:新鮮水果vs.無添加果乾 營養成分比併

黑木耳篇:黑木耳咩人啱食?營養師:易胃痛者勿多吃黑木耳

生酮飲食可減肥?營養師不建議:或致酮酸中毒損心臟腎功能

雞翼含激素?唔食雞皮較健康?營養師解迷思

有機蔬菜有營養啲?蔬菜浸太久會流失營養?營養師教洗菜三部曲

更多【營養師教路】:link.mingpao.com/49564.htm

更多Hot Pick:link.mingpao.com/43932.htm

RELATED