罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯 營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質

文章日期:2020年08月28日

留家煮食也可變出花款,註冊營養師黃穎琳分享芝士肉碎茄汁豆焗薯的簡易食譜,用罐頭茄汁豆及急凍食物,都可以食得滋味。黃穎琳分享烹調營養貼士,隔水蒸熟薯仔可以保留更多鉀質,鉀質有助去水腫和降血壓。

芝士肉碎茄汁豆焗薯

材料:(2人分量)

茄汁豆罐頭  1細罐(約200克)

薯仔     2個

低脂芝士   2片

新豬肉    1/4包(約58克)

油      1茶匙

製法:

1. 薯仔洗淨,烚熟切半。

2. 用錫紙包着半個熟薯仔, 並在中間劃十字挖開,備用。

3. 落1茶匙油將新豬肉快炒香,將茄汁焗豆和新豬肉放在薯仔上。

4. 鋪上低脂芝士,放入已預熱的焗爐,以180度焗10分鐘至芝士融化,即成。

營養師小貼士:薯仔隔水蒸熟可以保留更多鉀質,鉀質有助去水腫和降血壓。

罐頭食物選購/烹調貼士:

罐頭食物選購烹煮6貼士 營養師:水浸勝油浸 宜配新鮮食材

營養師教睇罐頭營養標籤  分辨E字頭添加劑好與壞

罐頭食譜:

罐頭食譜:吞拿魚三文治 含豐富奧米加-3

罐頭煮出美食!沙甸魚罐頭食譜:雙重芝士辣魚通粉

罐頭煮出美食!罐頭3食譜:車厘茄吞拿魚沙律‧糖醋麵伴雞翼‧番茄部隊鍋

更多Hot Pick:link.mingpao.com/43932.htm