洗脫「走數軒」之名 張敬軒要進軍國際兒歌市場 (23:31)

文章日期:2018年12月15日

張敬軒曾應承fans會唱兒歌,但遲遲未兌現,因此被fans改名叫「走數軒」。為洗脫「走數軒」之名,軒仔終於找數,日前他在社交平台上載短片,DJ當奴着住條短裙仔通山跑,軒仔則拎住隻草泥馬公仔同當奴玩耍。原來軒仔翻唱經典卡通片《飄零燕》主題曲,更跟當奴拍攝MV《阿爾卑斯山的中女》,找「兒歌數」。

MV製作一絲不苟,特別在造型方面落足心思,軒仔飾演的「彼得」跟當奴飾演的「海迪」、無論髮型到服裝,跟原著一模一樣。唱腔方面,軒仔一改平時靚聲見人,改為以一把卡通聲去唱,原來軒仔可以開拓埋配音市場;歌詞更顯心思,唱到中段,突然加插咗泰文同日文,音調效果出奇地夾。MV令人對軒仔又愛又恨㗎。事後軒仔說:「泰文同日本係突然間諗到所以唱咗出嚟。」他笑說:「好希望可以憑呢首歌打入國際兒歌市場。至於『走數』嚟講,我係找數找得慢啲,總之有拖冇欠啦。」

明報影片