【張國榮逝世16年】袁詠儀舒淇周慧敏網上悼念哥哥 (14:10)

文章日期:2019年04月01日

張國榮(哥哥)離開我們已經16年,在不少人心中仍記掛著他。今日眾星在網上悼念哥哥,當中袁詠儀、張智霖及舒淇在微博分別轉載同一段短片,以聲音及畫面來取代文字,向遠方的哥哥訴心中情。

周慧敏在微博留言:「喺我嘅演藝生涯裡(裏)面,我好榮幸同Leslie有機會合作過,果次係92年嘅一套電影藍江傳,喺戲裡(裏)面我係演佢嘅女朋友,但係鏡頭後,佢就當我係小妹妹咁照顧,好多關心,提點。有次喺片場傾計,佢話想寫首歌比我,我當時諗就算佢只係講下我已經好開心。大概一星期後,接到Leslie嘅電話,佢第一句就叫我聽歌,喺聽筒度聽住Leslie播預先錄到casette tape只有Leslie一把聲音哼唱melody嘅demo好感動好感動...無諗過真係會成事。呢件事,對佢來講可能係小事,但係能夠唱到佢寫嘅歌係我一個好大嘅榮幸。永遠感激同懷念你Leslie!」

古巨基亦在網博簡單寫上:「四月一。念。」

相關新聞:【張國榮逝世16年】唐鶴德《風繼續吹》歌詞悼念哥哥

(即時娛樂)

明報影片