【支持本地製作】黃秋生《淪落人》上映排第三 網民爆粗洗版 (21:05)

文章日期:2019年04月12日

黃秋生憑《淪落人》先後獲多個影帝獎項,周日舉行的「香港電影金像獎頒獎禮」,秋生再下一城無懸念。比較獎項的榮譽,秋生更緊張電影票房,用心的演出當然希望大家入戲院捧場。《淪落人》昨日(周四)正式上映,秋生在facebook分享上映《淪落人》的戲院名單,留言:「拍到一部好戲一啲都唔容易。如果覺得還可以,請介紹朋友入戲院。獎項當然重要,票房更加顯實力。支持本地製作。多謝!」。

今日他加大力度為《淪落人》宣傳,轉載一段擔任女傭的菲律賓女子在攝影比賽中獲獎的報道。他寫道:「有人睇完《淪落人》話戲入面昌榮同阿蓮講理想嗰段唔係好真實。大家可以睇下乜嘢係現實。冇夢想係好難相信夢想會實現。」

這兩日不少網民在秋生的fb留言,表示已購票支持外,更不乏爆粗的留言。不過,網民是因為秋生在戲中精彩演出而爆粗,皆因他演的昌榮經常爆粗兼有粗口口頭禪,大家睇得好投入。

《淪落人》首日(4月11日)票房收入$276,185,單日票房榜排第三,首位《P風暴》,第二位《沙贊!神力集結》。《淪落人》優先場+單日票房收$714,557,有口碑支持,相信會有更好成績。

(即時娛樂)

明報影片