【專訪】昔日TVB七仙女 景黛音唔想做息影嫁人 (20:00)

文章日期:2019年06月03日

現年57歲的景黛音神隱多年復出拍劇,與「小鮮肉」姜濤在ViuTV新劇《退休女皇》中飾演母子。對於當年25歲正值花樣年華退出娛樂圈,景黛音說:「唔想做咪唔做囉!我懶嘛,我真係覺得好辛苦,好辛苦咪唔想做。而且有人嫁咪嫁囉,幾好呀,搞咁多做乜。」景黛音與丈夫楊健恩結婚後,過着相夫教女的低調生活,一直沒有戲癮,連自己拍的戲都不喜歡看,「因為覺得自己樣衰,哈哈!我真係好耐冇睇港劇,但間中會睇韓劇」。

景黛音當年與翁美玲、戚美珍、曾華倩、藍潔瑛、商天娥及劉嘉玲有「TVB七仙女」美譽,近年在網上發現其影蹤,被封「凍齡美魔女」。景黛音笑言沒什麼特別保養心得,因她懶,很少運動,喜歡吃什麼便吃什麼,吃不到會覺得很痛苦,「其實我易肥易瘦,我諗最緊要係保持同我個女一樣18歲的心境,同埋我覺得人要過好今日,又唔使諗以前,又唔好諗將來,都唔到你諗,總之今日開心咪得囉」。

欲知專訪詳情,請留意明天(6月4日)明報娛樂版。

(即時娛樂)

RELATED