遭網民出言挑釁「奀星做乜轉頭像?」 徐天佑霸氣反擊 (17:42)

文章日期:2019年06月13日

反對修訂《逃犯條例》示威者昨日(12日)在金鐘與警方爆發激烈衝突,不少藝人的政治立場未必一樣,但他們看到警民爆發衝突亦感到痛心,部分藝人透過社交網表達心聲。

徐天佑昨晚在facebook個人專頁,將頭像轉換全黑色頭像,藉以表達哀痛之情,不過有網民竟留言挑釁:「奀星做乜轉頭像?」天佑亦不是省油的燈,他以簡單又霸氣反擊回覆:「關你X事!」不少網民留言力撐天佑。

另外,已為人妻的無綫藝員歐陽巧瑩,則面對很多港人家庭存在的問題,就是彼此政治立場不同。歐陽巧瑩在instagram上載跟家人群組對話截圖,截圖內容是:「唔想破壞感情就大家都唔好講,喺屋企唔准講政治,今日開始邊個講邊個錯,自律。」

她解釋截圖是純分享,並不代表這做法一定是對的,她說:「呢個係我屋企嘅group chat,我明白人人都可以對612有唔同嘅感受,不過家庭嘅關係都一樣重要,我唔希望將政治、政見帶返屋企,尤其係今日,呢一個敏感時刻,雖然我冇宗教信仰,但我相信天佑好人,天佑香港!」有網民留言:「雖然係好可悲,但未嘗唔係一個好辦法,因為有屋企人嘅愛都好緊要﹗」

歐陽巧瑩則回覆:「節(折)衷嘅辦法。」她續說:「家家有本難諗(唸)的經,我對我屋企人廿幾年嚟嘅認識,衝動發言討論絕對傷感情,因爲已經試過!所以今次我決定用呢個節(折)衷、暫時性嘅方法去停止同住嘅父母同細妹嘅衝突,佢地(哋)住埋同一間屋,兩把口對一把口,一把口嗰個一定會爆炸,希望你明白~到時一家齊人面對面,我一定會拎出黎(嚟)傾!」

(即時娛樂)