【8‧5全港大罷工】游學修觀塘搞粉絲見面會惹爭議 (12:36)

文章日期:2019年08月03日

後日「8‧5全港大罷工」,沙田、荃灣、屯門、黃大仙、大埔、旺角、金鐘7區舉行集會。游學修昨日在社交網分享其《仇老爺爺》角色「仇樂秋」主演的電影《一臉茫然》海報,留言表示將於8月5號當天早上11時至下午1時在觀塘舉行粉絲見面會,屆時會派發海報及跟到場粉絲簽名、影相。

他說︰「【特備節目】我知道好多人仲想要Poster但遲咗睇到個post,所以我決定再加印少少,下星期一出嚟現場簽名送俾(畀)大家,但由於只能辦工(公)時間,不用上班的人優先。如果你已經留咗名 / 攞咗,一樣歡迎大家嚟影張相。少少心意,大家歡喜就好。」游學修在留言後加上「香港人加油」的標籤(hashtag)。

他這次活動卻惹來網民爭議,被質疑借當日的罷工活動及「香港人加油」的標籤來為自己製造光環及造勢。有網民指當日觀塘區沒有集會,認為粉絲出席完見面會後就會趕不及參加罷工集會。不過,也有粉絲指游學修的留言「只能辦公時間,不用上班的人優先」的潛台詞就是支持罷工。

對此,游學修其後在社交網回覆網民︰「咁我依家答你地(哋),我支持三罷。如果因為竟然為咗張爛鬼poster而趕唔切準時1點集會,我呼籲大家唔好嚟。如果大家心大心細,我俾(畀)多個理由你地星期一罷工。夠清晰未?」

(即時娛樂)