【與偶像割席】陳曉東稱不參與「紛爭」 粉絲不滿砸爛CD泄憤 (14:56)

文章日期:2019年08月05日

譚詠麟(阿倫)﹑鍾鎮濤(阿B)和梁家輝,於6月底曾出席撐警活動,對他們的粉絲帶來衝擊,有部分人不認同他們言論,並感到失望,甚至將阿倫和阿B的黑膠碟毁掉泄憤,正式跟偶像割席。

近年轉戰內地市場的陳曉東(東東),昨天在facebook貼了國旗照片,以表愛國之心,他留言:「愛國愛港。反對暴力。❤️ #紛爭 我不參與 #喜歡與否隨便!」

此言一出惹來不少粉絲不滿,又表示感到失望和心碎,有fans索性砸爛東東的CD泄憤,更留言說:「小學睇到你依家,無野(嘢)好講。」東東亦回覆對方:「丟掉的時候包些保鮮膜,別刺到倒垃圾的人,or包好d(啲)總之。」該fans又回覆東東:「我自有分寸 專心搵人仔吧。」

同時亦有粉絲失望說:「你係我唯一既(嘅)偶像,你返左(咗)大陸咁多年 都估到你會染紅 你講完愛國愛港 之後一句紛爭我不參與?不參與你就唔好出聲啦 對你做法極度失望。」

另一粉絲亦說:「由你出道開始支持你到現在,香港當前狀況下,你的中國式良知表露無遺。盡力去賺錢吧!這是你想要的!」﹑「對你好失望 浪費我青春 放心我會包好先掉」﹑「明白做藝人不能得罪當權者同有勢力者,對政治避而不談好、中立好,冇所謂,但唔需要自己無啦啦衝出嚟post啲咁矯情嘅圖片同說話。你係咪住得大陸耐,睇唔到香港主流民意?呢啲攞去微博post啦,呢度係fb呀!」

(即時娛樂)