彭浩翔自稱「護旗手」 網民極度失望:會掉晒你嘅書 (21:12)

文章日期:2019年08月06日

不少藝人包括成龍﹑陳偉霆﹑王嘉爾(Jackson)﹑Angelababy(楊穎)和陳曉東等,近日為表愛國心,紛紛在微博轉發有關「五星紅旗有14億護旗手」內容,並聲稱自己是「護旗手」。

曾拍過《低俗喜劇》﹑《香港仔》和《志明與春嬌》等電影的導演彭浩翔,亦在微博轉發「護旗手」內容,而「彭浩翔工作室」亦有轉發該內容,內地網民當然力讚,不過有不少香港網民在彭浩翔的facebook洗版式留言,直言對他感到失望。

有網民揶揄他:「唔見你貼在FB嘅?」﹑「我希望係假!由你第一套《買兇拍人》開始睇你既(嘅)電影到而(依)家..」﹑「你咁醒預左(咗)我地(哋)一定有反應,同時你都預左(咗)後果,所以我無其他野(嘢)再寫落去啦!你嘅書我會掉晒佢,包括你個(嗰)套劇本集。#我第一次覺得你係我師兄係我嘅羞恥」﹑「彭大導,支持你做李力持接班人,加油護旗」﹑「志明橋上的護旗手,襯到絕﹗﹗」﹑「真心失望,純港產片的可貴,是背後的堅持和骨氣。」

曾跟彭浩翔合作過的杜汶澤,今晚亦在facebook以「每個人一生中總會遇到幾個人渣」為題,不點名爆粗怒斥,阿澤更揚言今日是6月以來最嬲的一天。

(即時娛樂)