【紅館第10場】跟Dear Jane一見如故 容祖兒約定再合作 (14:14)

文章日期:2019年08月15日

容祖兒昨晚紅館第10場演唱會,請來樂隊Dear Jane擔任嘉賓,祖兒表示跟Dear Jane一見如故,隊中成員Howie為她作曲的《心之科學》更獲得好好成績,黃天翔(Tim)表示:「十分多謝祖兒,年初我們開紅館演唱會,祖兒未等我們開聲就已經主動話mark期來支持。」祖兒笑說:「嗰日我見你幾個有嘢又唔講,個口含住包嘢咁,既然知道你哋開騷就心照啦,我咪主動講囉。」眾人更起哄話約定再次合作,祖兒表示:「好呀!既然《心之科學》難咁好成績,咁你哋去開拓教育系列,心之體育,心之…。」引得全場大笑後,他們再合作唱出《習慣失戀》。

祖兒今次演唱會其中一個環節,就是坐上高空飛船,跟山頂的觀眾唱歌,當中有日籍歌迷舉大字報話要唱歌,祖兒見對方遠道而來又很有誠意,當然給予機會。期間有一位來自英國的男歌迷,祖兒搞笑問人:「Hello,do you love me?」,男歌迷即場答Forever,令祖兒十分開心,祖兒說:「歌迷真係好好,好識氹我開心,我開場話我會盡力做,如果他們是iphone,我就是奶媽,幫他們叉滿電,但其實歌迷才真正是我奶媽,每晚他們都幫我注進無窮無盡力量,非常感謝!」

(即時娛樂)