【赴美演講】科技峰會介紹連登 何韻詩:香港人改變緊世界 (22:19)

文章日期:2019年08月21日

《逃犯條例》修訂引來的風波至今持續,藝人何韻詩一直支持「反送中」,早前更以「聯合國觀察」代表身分,出席瑞士日內瓦聯合國人權理事會常務會議,發表兩分鐘演說講述香港情況。近日阿詩又前往美國三藩市出席講座,她自爆在時差及不夠時間準備下,英語講到一嚿嚿,幸好台下觀眾很包容,阿詩也在社交網分享了是次講座的照片,以及演講內容。

「正所謂,凳(櫈)都未坐暖,到達三藩市36個鐘,而(依)家又已經喺飛機上準備回家。

Jet住lag、完全唔夠時間準備下,暈暈咁就做咗呢個Talk。今次係一個關於科技嘅summit(峰會),十五分鐘嘅keynote(主題)主要係向世界講解香港人點樣用各種現存嘅工具,成功喺一個無領袖無大台嘅狀態下,大大力共同行咗70幾日。

成功用英文講到L-I-H-K-G(討論區,俗稱連登)(😌),但又喺好wing嘅頭腦吓某啲位嘅英文講到錯曬(晒)19999,唉唉唉唉⋯⋯好在意(🤦🏾‍♂️)。但台下觀眾好包容,好專心聽每一個細節,我感覺到,佢地(哋)真係好留意香港最近嘅事。

其實一行出去已經好大掌聲,每次講到香港人點點點,一百萬人兩百萬人,都會得到歡呼(呢啲summit啲人一般都極冷靜),最後更全場standing ovation(起立鼓掌)。唔好誤會,我係無誤會㗎,我知道全部全部掌聲都係俾(畀)香港人,亦因此感到無比驕傲,因為全世界都為香港人過去兩個幾月而感到震撼、感動。

最後我話,如果香港小小一個七百萬人嘅城市都可以走到呢度,其實世界上每個地方都可以。而我真心相信,我地(哋)確實喺度改變緊世界。

未來兩個月將會繼續去五六個地方,將香港人嘅勇氣帶到各地觀眾面前,將我地(哋)嘅進程逐一向佢地(哋)講解。相信每個半個月講稿又要改寫更新,每次再重寫又係再將過去日子重新喺腦海重現一次。其實大家真係好叻、好叻。

香港人,我地(哋)繼續加油。💪🏿

#standwithhk 

#hongkong @ San Francisco, California

(即時娛樂)