【加油】太太患極罕有癌症 林子博:希望有奇蹟出現 (01:01)

文章日期:2019年08月27日

無綫娛樂新聞主播林子博與太太董燕君(Shirley)結婚16年,育有14歲女兒詠渝與10歲囝囝卓楠。幸福家庭面對考驗,太太Shirley今年4月確診患上極罕有癌症「平滑肌肉瘤(腹腔)」第4期,癌細胞已擴散到其他器官,肝臟、胰臟、肺、淋巴與脊背,她只能接受化療。消息傳出後,子博收到很多朋友慰問,他接受《明報》訪問說很多朋友給他有關治療的資訊,要花時間過濾,希望找到最好的方法對症下藥。問及Shirley現在的情況?他說:「依家做緊第二階段化療。副作用已冇早期化療咁辛苦!只係冇乜胃口食嘢,因為冇乜味覺。」

現在他要照顧太太與一對子女是否感吃力?他抱積極樂觀的態度,笑說:「一個照顧三個其實又唔係啲乜啫!子女其實都懂得照顧自己,因為都已經10歲同14歲。最緊要佢哋開心健康,家務呢啲唔算得係乜!哈哈!」他又說不會放棄,希望有奇蹟出現!

(即時娛樂)