【下周返港】何韻詩抵澳洲演講 維州國立美術館拒借場地 (23:24)

文章日期:2019年08月31日

何韻詩抵澳洲悉尼演講,她在社交平台留言:「已到悉尼,明天將參與Sydney Opera House主辦的Antidote Festival。剛落機隨即做咗澳洲電視台Channel 10嘅電視訪問,嚟緊幾日會盡力透過各大澳洲平台,將香港人嘅聲音帶俾澳洲嘅朋友,亦將會見各團體及議會人員。下個禮拜會到墨爾本與巴丢草對談。」

她身在澳洲但關心香港的情況,說:「香港嘅伙伴,萬事小心,呢個緊張時刻無法與大家在一起多少有啲憂心,你地一定要齊齊整整返屋企,我應承大家我喺呢邊都會打醒萬二分精神,下個禮拜會come back home in one piece。」對於有網民質疑她「逃亡」澳洲,她給網民回應「唔好再誤傳咩逃亡喇,成日咁豬會畀人笑㗎。」

阿詩提到會到墨爾本跟巴丢草對談。巴丢草是定居澳洲的中國異見藝術家,早前阿詩分享了活動的宣傳海報,舉行日期為9月4日晚上,但地點待定。巴丢草接受當地電視台訪問透露覓活動場地時遇到困難,他先後被十個地方拒絕借出場地,包括維州國立美術館。訪問中巴丢草又展示了他設計的連儂牆旗,靈感來自香港的連儂牆,不同顏色的小方格連接在一起。

(即時娛樂)