【配合歐美做法?】高志森倡記者證改由警務處發出 (18:38)

文章日期:2019年09月04日

高志森繼曾就其facebook帳戶被封鎖3天,在微博要求百萬網軍為他出氣及平反後,今日凌晨又在facebook張貼諷刺示威者是曱甴的海報,並發起「萬人投書」運動,要求市民發電郵或傳真予特首林鄭月娥、警務處長盧偉聰及監警會主席梁定邦,要求取消香港記者協會的權力、取消現有的記者證及要求香港的記者證由警務處發出,並指香港記者證由警務處發出是配合現時歐美的做法。

對此,香港記者協會今日在facebook發文回應高志森,直指高志森「搞錯咗喇」,內容如下︰

高志森先生:

你搞錯咗喇!

歐盟多國嘅警察唔發記者證,全部都俾(畀)工會發。

荷蘭同紐約警察有發記者證,因為揸住張證可以入埋封鎖線,香港嘅記者證就唔得喇,又過唔到封鎖線,又防唔到胡椒水。

真正由政府或警察發記者證嘅國家係呢啲:中國內地、北韓、敍利亞、蘇丹、土庫曼斯坦......詳情可以參考無國界記者網站,CLICK入去全球最冇新聞自由國家名單,就可以搵到。

(即時娛樂)