【蔗汁小王子】崔建邦媽媽車仔麵店結業:謝謝你陪我長大 (11:40)

文章日期:2020年07月30日

崔建邦(Amigo)的媽媽與家人經營了30年,位於銅鑼灣的的車仔麵店,日前(28號)租約期滿結業。崔建邦在網上發文向麵店告別:「再見了,車記!30年前由我媽媽同幾兄弟姊妹共同開業,由銅鑼灣一間細舖開始,當中搬過舖,開過分店,一間小小麵店養活左(咗)幾個家庭,我和幾個表兄弟姊妹都可以講係靠車仔麵養大!我記得小時候人生第一份工作其實就係店裏面幫手,收銀又做樓面又做,喺鋪面劈蔗賣蔗汁更加係我嘅專長!人稱蔗汁小王子!還記得有一次被樓面一位姐姐不小心將一盤咖喱汁由頭淋到落腳,嗰一浸香滑濃烈嘅咖喱味陪伴我由銅鑼灣去到藍田嘅地鐵車卡,個嗰感覺永世難忘!嗰位姐姐叫做祝姐,每日都會企喺舖頭門口同人講『食麵埋哩坐,有鬼啊!』,無論我同佢講過幾多次係有位佢都堅持呢個發音!每次看到客人食完個碗麵之後離開舖頭的滿足表情,都是令我們一家人非常快樂滿足的!天下無不散之筵席,我永遠都會記得這一間陪伴我長大的小店,那碗包羅萬有的大雜麵,那碗新鮮熱辣的雞翼豬扒飯,還有那一股濃濃的香港人情味!以後去到銅鑼灣就會少咗個好似我第二個家嘅地方。再見了!車記!謝謝你陪着我長大!我永遠都會記得『食麵埋哩坐,有鬼啊!』」

(即時娛樂)