【著羽絨帖文惹評論】商台DJ麻利解畫:係想大家反思 (16:08)

文章日期:2020年10月27日

商台DJ麻利於社交平台發帖,指她剛才見到有途人穿著羽絨,留言問網民她應該如何,惹來不少網民討論,當中有人認為「做完化療,身體唔舒服嘅人,30幾度都會著羽絨,一啲都唔出奇!」、「長期病患者就要長期在家?唔可以出街買個飯或閒逛?你後問『甘(咁)樣重(仲)出街?』呢個問題,有無邏輯思考或者同理心?」及「係咪要凍到『麻利覺得凍』先可以著羽絨?除咗有幾個認真回應外,lee(呢)個post引來咗大量恥笑著羽絨的人」。

麻利之後再發文解釋:「唉,討論呢個天氣著羽絨,不過係想大家反思下(吓),我哋身體係咪失去咗調節、應付溫差嘅能力,我見到一個唔係老病弱小嘅人著羽絨,That's why我覺得surprised。

我自己呢一年曬多咗好多太陽,從前响(喺)公司每日都凍到一定要著外套,但今年冇呢個狀況,入到冷氣地方唔會即刻失溫,因為我郁動夠多、曬太陽夠多,當然香港室內啲冷氣都係不近人情地冷。

响(喺)呢個page我梗係刷存在感啦,我㗎嘛!又冇影相、又冇講乜嘢,都未講依賴羽絨、羽絨帶嚟嘅問題,都可以引起咁多人嬲嬲嬲嬲,『著羽絨關你鬼事』。係,真係唔關我事,咁點解我覺得surprise,又好似好關你事?

真係好煩,風高物燥。得閒寫下(吓)飲飲食食算數

你哋都唔好咁嬲喇,嬲一個你哋本身都憎嘅人毫無意義,將焦點俾晒我我會攞嚟投資😂,憎我就唔好益我啦,好嗎。

P.s. 我要補充,因為戶外活動多,我見識到香港人普遍應對大自然嘅方向,例如淋到少少雨都唔得、對周圍環境好難有信任、行山摸到樹木會驚好污糟,其實可以信任下(吓)身體、信任下(吓)大自然,信任下(吓)不同天氣變化狀況。(但跟住八號風球又夠膽話出街㗎喎)

當然,唔啱聽就冇辦法了

Have a nice day」

(即時娛樂)