退團?|連番負面新聞連累ERROR 保錡:所有工作會暫停 (00:58)

文章日期:2021年02月24日

ERROR成員吳保錡於今年初被爆戀上「性感女神」張沛樂(沙律),兩人直認拍拖,說在一起是緣分,覺得雙方夾得來,思想和價值觀相近。原本是被祝福一對,但跟保錡拍拖2年的賴嘉賢(Carrie)自爆未分手,令這段情陷三角關係,他又被指經常「偷食」。最後保錡向舊愛賴嘉賢公開道歉,承認感情處理上不成熟,事件終解決。保錡跟沙律熱戀,在社交平台放閃,懶理閒言閒語,但2月初保錡開Live跟粉絲互動時中「死穴」,有人指他似八両金時,他失控爆粗還擊,形象再跌谷底。

之後,保錡沒有在公開場合露面,在社交平台也顯得低調,沉靜了一段時間似有退團之意。他在社交平台寫長文為這兩個月來的負面新聞承擔責任,連累了ERROR的兄弟,他將會暫停所有工作。

他寫道:「我知道,最近凡有我出現嘅嘢都會令好多人唔開心,ERROR出首歌嘅MV又好、節目又好,就算肥仔Dee哥193做訪問,記者朋友同大家都會追問關於我嘅野。我覺得我影響咗好多人,尤其ERROR同一直鍾意我哋嘅人。反思咗好多晚,雖然我講咗好多次會重新出發,但覺得依然欠大家一個交代。我意識到一方面我之前處理感情嘅事做得唔好,另一方面,當晚直播嘅言行舉止係好唔啱,說話亦無尊重過人。呢啲全部都係我嘅過失,我要面對自己嘅錯,出嚟同大家再次道歉。

之前嘅我睇大家抨擊我嘅comment,第一個反應係會好嬲,但係呢兩日睇到凡係有我嘅嘢,MV、節目、訪問等等嘅留言,反而覺得好內疚,我覺得因為我嘅錯,影響到其他人,製作團隊嘅努力、其他同一個節目嘅藝人、ERROR佢哋三個嘅努力全部都因為我受影響。我嘅錯,應該由我自己一個去承擔。所以,我已經同公司講,喺完成手頭上已開始嘅工作之後,所有工作將會暫停。我亦唔會參與任何節目及ERROR歌曲嘅宣傳。我認為咁樣係一個對我應有嘅懲罰,希望唔好累到其他兄弟,亦唔好因為我嘅關係而抹煞左所有人嘅心血。

作為ERROR嘅一份子,覺得自己連累咗三位兄弟,破壞咗ERROR嘅形象,好對唔住,諗返呢兩年同三位兄弟嘅經歷,同193拍ERROR遊嘅時候好冇膽,由咩都唔敢,到最後都敢試;Dee哥係ERROR嘅talk show入面捱更抵夜咁幫我地度稿;肥仔一直都好鼓勵我做音樂,主動幫我爭取為ERROR寫歌;而家回憶返過去同三位兄弟一齊做嘢真係好珍貴,嚟緊ERROR嘅團歌,希望大家繼續支持佢哋。我知道保錡係大家眼中係一個毫無分寸嘅人,但希望下次大家再見到我嘅時候,會見到一個懂得尊重、願意承擔責任嘅人。我希望用行動證明。再次同大家講多次對唔住。」

(即時娛樂)