報平安|83歲余慕蓮已拔除喉管 長期瞓牀背脊損 (22:50)

文章日期:2021年02月24日

83歲余慕蓮(魚毛)去年11月因血液炎入住伊利沙伯醫院,在ICU接受治療,其間因細菌入肺要插喉,後來情况轉穩定,現在於九龍醫院休養。余慕蓮入院逾3個月,農曆新年也要在醫院度過,但今日傳來好消息,她已不用插喉,可以跟朋友傾電話。今日余慕蓮跟車淑梅通電話報平安,聲音有點沙啞的余慕蓮自言已幾個月沒說話,雖然已拔了喉3、4日,但因為不夠氣,不可以講太久,但她已經跟十幾個朋友通了電話。

淑梅姐問她有什麼說話想跟粉絲說時,余慕蓮坦言:「希望早啲可以食嘢,依家只飲流質,我有力先可以起得身。依家仲係瞓喺張牀度,大小便都要用片。」問到康復後最想吃什麼?她說:「乜都想食,幾個月冇食過嘢,同房啲人朝早就早餐,晏晝就中飯,晚黑又晚飯,自己乜都唔食得,驚我吞錯格。(醫生有冇話你幾時可以食嘢?)醫生話要等營養師要照X光,睇吓我識唔識吞嘢,如果唔識吞就怕鯁親。」余慕蓮又說自己有做物理治療,至於何時可出院,她稱:「唔知,唔敢講,要睇情況,食得嘢先至有力起身,長期瞓牀背脊都損咗。」最後,余慕蓮多謝大家關心,希望自己快些出院。

淑梅姐事後也在社交網留言:「今天非常開心收到魚毛姐姐來電,告知現在雖然仍在留醫,不能進食,但可以打電話向大家問好!她說會努力康復,再和大家見面!請魚毛姐好好休養,好人有好報,一定很快全面康復!」

(即時娛樂)