前無綫主播張文采發燒4日往急症室求醫 等足幾個鐘冇人理 (12:45)

文章日期:2021年04月09日

新冠肺炎疫情持續超過一年仍未結束,雖然近日已緩和了不少,但昨天仍新增10宗確診,其中1宗源頭不明。前無綫主播張文采昨日在社交平台透露因連續4日發燒到急症室求醫,因發燒屬新冠肺炎其中一個病徵,以為現場醫護會緊張,結果等了幾個小時卻未被理會。

她說︰「有冇發現我呢幾日好靜?係因為我根本發燒未好番,食完藥退燒,停咗藥再燒,發燒燒足四日。噚晚去咗急症室,我仲以為呢個時勢聽到話發燒,啲人會好緊張,點知我等咗幾個鐘都冇人理我。咁我都相信我應該唔係中咗肺炎,因為我嘅症狀就只係有發燒,所以我最後無見到醫生就離開咗急症室。到今日再去私家診所睇醫生,醫生答唔到我有咩問題,但係聽我個肺完全冇事,結果我就去咗驗肺炎,聽日就會有結果!呢幾日就係咁攤咗喺屋企,好頹廢,冇胃口食嘢,輕咗幾磅,仲有啲工作cancel咗。」

幸好,張文采昨晚表示已退燒,進食時也感覺到味道,吃意粉時吃到她最討厭的香芹味道,因發燒而瘦了幾磅就當賺咗。

(即時娛樂)