要去銀行提款|住院半年消瘦不少 余慕蓮:執返條命仔已感恩 (22:10)

文章日期:2021年04月26日

83歲的余慕蓮(魚毛)住院接近半年,今天終獲醫生批准出院。魚毛返家後接受車淑梅電話訪問,聲沙沙的她興奮表示,返到屋企好開心,不用像住院時經常瞓牀,印傭幫她沖涼、洗頭、剪手甲及腳甲,直言舒服晒,因她已半年沒剪腳甲。說到她消瘦不少,魚毛稱:「半年喎,執返條命仔已經好感恩,我驚住唔出得嚟。」魚毛又解釋為何不讓人接她出院,「第一,醫生話疫症犀利,又有變種,佢話我啱啱好番,身體弱,驚我接觸外界嘅人會感染,今日幾多人喺醫院門口,我只可以同佢哋揮手,醫生唔畀我同佢哋講嘢,啱啱先出院,身體仲好弱,唔好叫人去我屋企,電話訪問冇所謂,盡量少出街,一定要戴口罩」。

雖然醫生叮囑魚毛減少外出,但她明天要去銀行提款︰「我要去銀行攞錢,使晒啲錢,聽日搵人用輪椅推我去銀行,我啲錢使晒,我要出糧畀印傭、伙食,仲要畀管理費。」問到出院後最想吃什麼時,她表示現在不能吃太補的食物,煲些豬肉湯、番茄薯仔牛肉或者魚湯。

魚毛又感謝各界關心,「我好感恩,我諗住出唔到嚟,因為做咗大手術,喉嚨開咗個窿。(依家冇事?)我諗住出嚟都要插喉,點知依家拔晒喉,個窿都埋咗口。我初初諗住插喉用氧氣,好感恩」。她多謝家燕姐常致電問候,米雪又介紹印傭給她,讚這個新聘請的印傭純品又勤力,不像之前那個只顧住玩。

她透露出院時已寫感謝卡,多謝醫生、護士幫她清潔及換片,現在日間已不需要用尿片,但夜晚仍要用,「因為瞓咗半年牀,驚發夢仲喺張牀,嗰時咪大劑」。魚毛又指醫生叫印傭陪她行多點,故買了輪椅、單車做腳部運動,望可改善腳部乏力問題。魚毛再次感謝一班關心她的朋友:「我依家已經安全返咗屋企,你哋唔使擔心,多謝你哋咁多年都記得我,我好開心返到自己屋企,我希望快啲可以站起來。」

相關新聞:包到冚出院 余慕蓮手腳纖瘦精神佳:可以返屋企好開心

(即時娛樂)