鍾舒祺客串電影《遺愛》 趁機放閃感謝老公不離不棄 (22:56)

文章日期:2021年05月12日

鍾舒祺(Sukie)為新銳導演馮智恒的電影《遺愛》客串演出,兼唱電影主題曲《Dream All Dreams》。日前鍾舒祺為《Dream All Dreams》拍攝MV,並感性剖白內心對親情的重視,「我喺屋企嘅角色係長期講笑,令到屋企嘅氛圍好輕鬆,希望父母會感受到我點樣投入屋企。屋企人從來都係最緊要,雖然自己唔係好識表達心入面嘅愛,唔係一個隨便講得出『我愛你』、『我掛住你』嘅人,不過我學習緊以行動去表達自己,會成日迫自己去做呢啲肉麻嘢,有時對媽咪講完『我愛你』自己都會打冷震」。

《Dream All Dreams》幕後陣容包括劉以達作曲及編曲,3奪香港電影金像獎最佳原創電影歌曲的陳心遙作詞。鍾舒祺錄音前,特別了解電影中角色的動人故事,她透露:「我相信每個年輕人都會有自己夢想,尤其每個女仔都會期盼未來,去追尋幸福,不過現實環境可能令佢哋被迫放棄,好似電影入面陳漢娜同陶禧玲兩個角色咁,本性善良仲愛旁人多過愛自己,好彩電影入面有鄭中基呢個大哥哥守護住佢哋!現實生活中,我就多得老公一直喺身邊不離不棄,今次更加孖住客串呢部電影,完全係形影不離!」

(即時娛樂)