盛‧舞者|狄易達哭訴跳舞多年痛苦掙扎:一個人力量有限 (22:16)

文章日期:2021年07月13日

無綫綜藝真人Show《盛‧舞者》今晚第7集,延長播放時間至45分鐘。過往幾集有不少感動「洋蔥位」,今晚落在導師狄易達(達仔)身上,無綫官方facebook發布的宣傳片,見到滿頭大汗的達仔流著淚哽咽道出跳舞多年來的痛苦與掙扎,配以其戰隊辛苦練習的畫面。達仔說:「個故事係講一個好鍾意街舞嘅細路仔,佢嘅夢想係做一個Dancer,喺舞台上表演,好幸運佢好快入咗行,但發現好多嘢同佢所諗唔同。呢個小朋友成日聽到話跳舞唔係咁跳,就好似彷彿話佢唔識做人咁,佢應該要同大家一樣。佢呢個小朋友諗住好堅持可以改變成個氣氛,但後來發現十年喇,一個人嘅力量唔係好改變到啲乜,甚至覺得好攰。」

達仔又謂舞蹈的主題音樂其實是他從未面世、兩年前的舊作:「冇諗過隻歌可以再拎上台跳舞…好多謝隊友,好多人覺得忠於自己係叛逆,其實只係想進步,只係想做好件事,唔想忘記最初跳舞嘅感覺。」

達仔11歲時已對街舞著迷,為了學好轉地動作,他拿了50元零用錢向婆婆買紙皮墊地作練習。曾因練習致摔倒弄傷頭部的他,一度視力受影響,雖然康復了仍留有陰影,達仔未因此放棄,更反覆練習克服心理障礙。

(即時娛樂)