佐治離開《開心速遞》唔係去英國 張明偉感謝無綫慳電將他放逐 (00:40)

文章日期:2021年10月27日

張明偉在TVB處境劇《愛‧回家之開心速遞》中飾演「佐治(George)」,8月自爆將「被離開」劇組,估計跟他在7月唱Dear Jane歌曲《銀河修理員》聲援記大過的學生,因而觸動藝員部神經有關。日前《開心速遞》劇情交代佐治的去向,指他家裏有事,要返回英國,補習社之後會由Candy(葉蒨文飾)負責。

張明偉對「佐治」被安排返英國要澄清,他在社交平台留言:「我係去美國登台,唔係去英國處理公事,不要誤會,多謝支持!」他上載將於10月30日與11月跟姚子羚與鄭敬基美國演出的海報, 約定粉絲到時見。

「佐治」離開劇組,池子孝(阮政峰飾)與Venus(鄺潔楹飾)歡送他,張明偉分享三人合照,留言:「多謝子孝同Venus幫我搞歡送會,仲要照顧周到,《愛回家》真係有愛。」有傳張明偉會過檔ViuTV?他回應《明報》說:「ViuTV點會搵我呀?質素咁低,我都希望佢搵我!」問他跟無綫的合約是否解決?他坦言未處理,笑說:「我仲等緊公司安排我返《開心速遞》我仲期待緊呀!」接著才補充說:「公司都算係咁,冇雪我,電費都慳番,放逐唔理我,多謝TVB!」

(即時娛樂)

RELATED