張敬軒獲母親炮製暗黑系早晨全餐︰我條命係咪五行缺飯 (15:42)

文章日期:2021年11月27日

張敬軒家中原來除有外傭「遮遮」這位暗黑系早餐界KOL外,張媽媽的廚藝也有一手﹗軒仔今早在社交平台報告今朝食啲乜,他上載以「一遮還有一遮高」為題的片段,見他今早除了烚蛋外,還有一碗灰泥色、貌似粉漿的糊仔,糊仔表面帶點凹凸狀,似月球表面。

軒仔說︰「呢兜好似石屎咁嘅嘢係我今朝嘅早餐。查實我條命係咪五行缺飯,同老母年幾冇見,諗住佢老人家嚟咗,我應該可以有新嘅開始...... 話說佢係我早餐關注組召集人,成日都問我早餐食乜。到埗第一日,更揚言要我過番啲正常生活...... 我冇異議,呢一切其實都係我日常嘅正常。正所謂天有不測風雲,我冇諗過一嚿風雲過後,原來仲有另外一嚿。本期介紹,張公館特製,唔知石屎定熔岩瓊咗十足月球表面早晨全餐。」

許廷鏗留言想試食,軒仔答︰「要冇牙先得呀大夫!」有網民以為軒仔今日的早餐又是外傭「遮遮」的傑作,軒仔說︰「今次係我阿媽。」應智越(細貓)問片段中的那碗東西是否芝麻糊,軒仔說︰「我老母話係高熱量早餐,有亞麻籽黑芝麻花生乜乜物物打埋一兜... 我諗佢以為我冇牙。」

(即時娛樂)