C AllStar孖Nowhere Boys惺惺相惜 玩Live互笠高帽 (17:32)

文章日期:2021年12月13日

C AllStar全新專輯《人類世》內的新歌《北極熊的遺言》,是成員陳健安首次為C AllStar擔任歌曲監製的作品,他邀請了Nowhere Boys擔任編曲工作,而Nowhere Boys在九展舉行演唱會,亦邀請陳健安擔任其中一場嘉賓。

因為《北》結緣,C AllStar籌備製作studio live,決定約Nowhere Boys一齊玩,當日獻唱了C AllStar的《北》,以及Nowhere Boys的《我在》。9個男生迫爆錄音室,Nowhere Boys主音Van(陳維諾)當日收到陳健安邀請,幫忙為歌曲編曲時,既開心但又迷惘,他解釋:「今次合作好開心,但安仔當日畀個demo我哋聽時,佢已經彈晒所有音樂,究竟佢搵我哋做咩呢?但呢個做法好好,畀咗一個好好嘅方向我哋,加埋我哋結他手阿Ken嘅音樂效果,令成首歌感覺再凍啲!」

陳健安則補充:「今次係我第一次幫C AllStar監製歌曲,對自己嘅決定會好猶疑,但Nowhere Boys畀我好多信心。」為提升歌曲「凍」的感覺,收藏不少古董級音樂器材的結他手阿Ken,在編曲時法寶盡出,Van更踢爆他錄完結他solo時忍不住口說:「今次光宗耀祖呀!」

今次兩隊組合除了合奏《北》,還獻唱了《我在》,Van說:「要多謝C AllStar,為《我在》呢首歌配上佢哋獨有嘅和音,好似有4個天使喺我隔籬唱歌,因為首歌本身好Rock,冇諗過可以變成咁,原來C AllStar都可以好搖滾。」

(即時娛樂)