熊黛林擁索爆身形全靠戒宵夜 平衡家庭事業增自信 (20:18)

文章日期:2022年05月18日

熊黛林(Lynn)再度獲邀擔任醫學美容中心代言人,早前拍攝一系列宣傳照,穿上多套以白色為主調的服裝,大騷索爆身形。問Lynn如何保持美好身段?她笑說:「以前有大job都會做gym、減肥,因為呢輪太忙,媽咪又返咗南京,同埋屋企又少咗個工人,兩個女又好黐我,我所有嘢都鍾意落手落腳做,所以好忙。我連減肥做gym練腹肌都唔得,可能平時湊B時候已經當做咗運動。」

Lynn自爆瘦身小秘技,她說:「之前夜瞓,亦有食宵夜習慣,生完之後身體有少少唔同,例如以前夜晚食幾多都唔會肥,生完之後,食得太飽會胃酸倒流,又會肥啲,真係唔同,所以真係要戒,唔食宵夜。當肚餓時候唔好自己食,要睇人哋食,睇人哋食嘢嘅片,見到好開心就等於食咗,好過癮!」

要內外兼顧,除了節食,心態上也重要,Lynn說:「如果成日諗啲唔開心嘅嘢,會好攰,夜晚又瞓唔着,瞓唔着皮膚會唔好,又有黑眼圈,對身體唔好,係惡性循環嚟嘅。其實個人諗開啲,會瞓得好啲,皮膚靚啲,精神又好啲,係唔同嘅。」

曾經嘗試迷失感覺,Lynn認為已找回真正自己,「之前因為BB細個,都希望親自照顧佢哋,唔會有咁多時間去做自己嘢,要困喺屋企,包括夜晚出去食飯都唔會,冇乜私人生活。現階段囡囡開始返學,我開始有自己私人空間,雖然返學只係得2、3小時,我會趁呢段時間去做facial、做機、做運動,買自己嘅嘢,收身扮靚,我都已經好享受,唔做嘢好似同社會脫節,之前2、3年有少少冇自信,出番嚟工作後搵番自信」。

今年Lynn拍了多套電視劇,又接拍了多個廣告,要家庭事業兼顧,老公也十分支持,她說:「自從我返內地工作,返到嚟我老公問我係咪真係開心?做家庭主婦個人真係唔係咁開心,因為慣咗工作。之前出去做嘢,囡囡都會喊住話好掛住我,話唔想我出去做嘢,佢哋依家懂事,我會教佢哋每個人都要工作,呢個係一個人喺社會嘅價值嚟嘅,唔可以叫人養你一世,要同佢哋講道理,媽咪做緊好開心嘅工作。其實屋企點都係放喺第一位,自己盡量都想平衡,工作需要擺喺好前嘅,未遇到好大衝突,不過如果真係要太長時間離開屋企,就唔得。」

(即時娛樂)