莊韻澄撐涉挨跌「得得B」家庭 盼網民有同理心:人哋全家係有承擔後果 (18:28)

文章日期:2022年05月24日

旺角朗豪坊玩具店KKplus店內,周日(22日)有1.8米高的模型被小孩弄跌,家長賠償3萬元,事件引起網民熱議。除了賠償金額惹熱話外,有指小童父母發現原來兒子不慎挨跌店內公仔,而非店員所指的踢跌,對指摘兒子行為深感內疚。今午(24日)涉事玩具店母公司凱知樂國際(2122)就事件致歉,並指已向涉事家庭全數退款。

事件掀全城熱話,不少網民力撐涉事父母,稱擔心事件會令該小童留下陰影。育有一子的莊韻澄亦有留意事件,她在Instagram限時動態留言:「原來有人覺得小朋友俾人屈係冇問題。有人真係會覺得屈個小朋友係冇問題,我睇完個媽媽出篇文,都覺得個媽媽好後悔怪錯個仔,人哋全家係有承擔後果,當下仲唔信自己個仔應該都教訓埋個仔添,點解會對小朋友造成心理創傷,唔係因為3萬蚊,而係明明自己無做有心去跌隻公仔呢個行為,只係唔知情(隻公仔咁高原來空心),見冇嘢欄(攔)住挨咗落去,但連自己父母都唔信自己呀,逆(易)地而處就算成年人都唔得啦,而呢啲唔小心大人有時攰都會搵嘢挨吓,如果挨完俾人屈你有心踢跌你又會點?」

之後,莊韻澄再在Ig貼出跟網民罵戰的截圖,圖中該網民稱小朋友如此便有創傷的話,未免太過脆弱和太受保護,莊韻澄則反駁:「其實個媽咪好有承擔,亦知道鬧錯個仔,重點係小朋友喺當下俾人屈佢有心踢跌個公仔,而至親都唔信佢仲要教訓佢,對於一個小朋友嚟講,真係好大創傷,希望大家俾啲同理心,想像吓喺你唔小心挨落個公仔度,俾店員屈你故意踢跌,身邊至親唔信你仲要賠償同話你,發生喺你身上又會點?」

杜汶澤今早亦在facebook貼相,並寫道:「我試過求其放咗部Leica響梳化,俾個小朋友唔小心擲咗落地。之後我就學識,將啲相機放高啲⋯⋯你哋啲公仔咁貴重,下次吊高佢展覽呀嘛。」

相關新聞:小童疑弄跌大型擺設父母賠償惹熱議 林作為民請命:家長一定會攞番錢

(即時娛樂)