邱士縉陳瑞輝開工遇飛蟻田雞驚到震 盧瀚霆︰燈仔唔驚飛蛾 (14:09)

文章日期:2022年05月27日

MIRROR近日忙於籌備7月紅館演唱會之餘,也各自忙拍劇、廣告等工作。邱士縉(Stanley)與陳瑞輝(Frankie)正在拍攝ViuTV新劇《野人老師》,盧瀚霆(Anson Lo)則在拍攝ViuTV另一套劇集《百萬同居計劃》。昨晚天氣不穩,飛蟻傾巢而出。3子開夜班拍攝時,均遇上滿天昆蟲的情况。

Frankie原來很怕飛蟻,看見拍攝現場有大量飛蟻時已害怕得大叫「救命呀﹗我覺得好痕,快啲收工走」。他又自言「連講嘢都有壓力」,化妝整頭時的心跳去到100。好不容易終於拍完收工,Frankie說︰「收工啦﹗辛苦晒各位,同我經歷咗2022年飛蟻之亂,真心驚﹗」同場的Stanley雖然不似Frankie那麼怕飛蟻,卻被現場跳來跳去的田雞嚇倒。他說︰「好多田雞,好驚﹗最後仲要畀飛蟻攻擊...」

Anson Lo昨晚也開夜班,他沒遇見飛蟻,但拍攝地點就有很多飛蛾。不過,Anson Lo冇有怕,揚言「燈仔係唔驚飛蛾嘅」。

(即時娛樂)