I SWIM︱面對負評 導演馮志強:逆境賽令我哋更加團結 (21:41)

文章日期:2022年07月23日

ViuTV劇集《I SWIM》大結局,魏浚笙(Jeffrey)、袁澧林、王智騫、吳啟洋、歐鎮灝、葉振弘與黃奕晨等演員昨晚在facebook開直播解答觀眾問題,監製兼導演馮志強中途加入,有網民好激動派嬲,將對《I SWIM》劇情種種的不滿衝著馮志強要求交代。直播中馮導沒有說太多,沒有正面回應網民的質詢只在直播結束前說了幾句,被指迴避,更為直播中演員感尷尬,因為他們要無視群情洶湧針對馮志強的負評問題,又要找話題打圓場。

馮志強承諾在社交平台另作回應,深夜他在個人Ig貼長文說感受。他說:「雖然今(22日)晚開緊工,但今晚係最後一集,所以都想抽半個鐘時間出嚟同大家分享少少,我知道反應好兩極, 有啲瘋狂咁鍾意, 又叫又笑又喊,有啲係另一種極端, 刀片、惡語都有,有關心我嘅朋友勸我唔好出現Fb live, 怕好易有人派嬲,又或者容易被抽幾句出嚟放大討論,但我從來無諗過唔出現,一來我只係普通人唔會有咁嘅影響力,二來我好想陪住班演員完成埋I SWIM呢趟旅程嘅結尾,我亦相信及有信心香港觀眾都係理性討論。」

「大家可以隨心選擇睇自己鍾意睇嘅劇集係我地嘅福氣,可能電影真係比較習慣一氣呵成,無試過睇下又討論下,今次都係一個好好嘅體驗,多謝每一位收看嘅觀眾。」

「我呢排實在收到好多唔同嘅訊息,有部份批評嘅, 我地會積極注意同檢討, 另外亦都得到好多好耐無聯絡嘅朋友、一啲唔太熟、甚至唔認識嘅前輩佢地嘅鼓勵同支持,話佢哋好耐無試過日日坐定定喺屋企追劇。但更多嘅係,好多同行、好多好多導演、監製問我入面啲演員叫咩名? 戲好唔好? 佢哋未必講得出演員全名,但都會叫佢地嘅角色名,呢類訊息超過大半,好感恩同行嘅畀面。結局就係得呢一晚,我想趁呢個機會,希望各位導演可以留意香港呢班新演員,仲有香港嘅幕後團隊,比更多嘅機會佢地。」

「世界好大, 疫情、戰爭、天災人禍,《I SWIM》能夠喺短短兩星期得到大家嘅關注同討論,有一個渠道比大家享受、打氣或宣洩,都係我哋嘅一種福氣。由一開始,,我知道呢場會係一場逆境賽。時間、資源、疫情,樣樣都係挑戰。但我好多謝各位演員及幕後嘅信任,好榮幸可以同各位一齊完成呢個目標。借用戲中黃亞樂的一句對白,逆境賽,令我哋更加團結。謝謝。」

(即時娛樂)

RELATED