許靖韻曾「被派帽」感到勁hurt 維繫感情靠雙方信任 (19:30)

文章日期:2023年10月02日

許靖韻(Angela)今天(2日)推出全新廣東作品《偷東西的女孩》,歌曲由徐浩作曲、林若寧填詞、黃兆銘編曲。歌曲Demo於2年前已創作,事源Angela跟徐浩寫歌錄音時,2人突然間有個想法,因為Angela喜歡千禧年代廣東歌,於是新歌便以千禧年代情歌為靈感。Angela之前推出的歌都是慘情歌中被傷害的一個,今次來個大反轉:「新歌就係講我主動地去傷害人。」

Angela大讚MV內容及前期鋪墊顯心思:「之前拍MV唔會有角色名,今次有個角色名,我嘅角色叫Mia,佢亦都係有職業㗎喎,係一個愛情專欄作家。成個故事係好完整,感覺好似拍緊一部微電影多過MV,我幾鍾意呢個感覺,因為令到首歌嘅層次感再多啲,可以表達到更多。另外,MV有一個幾深嘅鋪墊,團隊特登幫Mia開咗一個Ig account,大家可以去follow佢,因為『佢』係會不定時咁share佢對愛情嘅觀點,將MV入面一啲嘢,擺喺真實世界,我覺得:咦?幾得意喎,有關連喎。」

歌名《偷東西的女孩》,顧名思義,這是一首講述偷情、出軌歌曲,問到Angela有否類似經歷,她坦言試過「被派帽」,她說:「入行前有被出軌過嘅,一開始有好多唔甘心嘅情緒,或者想嘗試原諒對方,但最後都係分手收場,因為覺得有好多嘢對方做錯咗,自己接受唔到,就會信任破裂,埋下唔相信種子,咁就好難繼續走落去。近年啲朋友同fans都有好多類似經歷嘅分享,咁我儲埋佢哋呢啲嘅經歷,所以今次喺感情演繹同創作上都好有幫助。」

MV其中一句對白:「其實每段關係都需要內疚去維繫」,Angela亦表示認同:「因為人愈內疚可能會愈盡力對對方好,或者去包容對方,有內疚感相對地係罪惡感。」問到維繫關係的最好的方法,她認為信任是最重要:「我覺得維繫一段關係係互相去付出,大家嘅付出唔會有一個過多,或者有一個過少,仲有就係信任,彼此信任係好緊要,同埋最緊要係相處得舒服。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕許靖韻 偷東西的女孩