鄧小巧登紐約地標巨型屏幕 夢想成真勁興奮:好奇妙 (14:56)

文章日期:2023年10月23日

英皇女歌手鄧小巧被Spotify推出的「EQUAL Global Music Program」選中,成為香港區代表,為其擔任11月號封面人物,並登上位於紐約曼哈頓區、有「世界的十字路口」之稱的時代廣場(Times Square)上的巨型LED屏幕。

自2021年起,Spotify每月邀請一位香港女歌手代表「亮相」時代廣場,傳遞女性聲音,宣揚平權,鄭秀文、容祖兒、莫文蔚、張惠妹等,早前亦相繼「登陸」這個著名地標,這次鄧小巧首登紐約Billboard,她表示十分奇妙:「之前成日都諗,希望有一日都可以見到自己喺呢個大銀幕,但覺得好遙遠,而家終於實現,好奇妙。」

對於她的形象予人有種獨立的知性美,小巧直認不諱:「我都幾獨立㗎,有時我覺得,獨立係有能力愛自己,有能力畀自由自己,同決定自己嘅人生節奏。」問到有何寄語現今女性?她說:「希望佢哋可以搵到自己想要嘅生活重心,同埋可以搵到適合自己飛翔嘅天空。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕鄧小巧