麥明詩驚喜現身馮允謙新歌MV 聽Jay自彈自唱感動流淚 (17:53)

文章日期:2023年10月25日

馮允謙(Jay Fung)推出新歌《給你幸福 所以幸福》,請來同門的蔡穎恩(Evelyn)和林皓霆(Charles)客串演出MV,麥明詩更驚喜現身,笑言將第一次獻給了Jay。

《給你幸福 所以幸福》講述找到對的人時的幸福甜蜜。Jay說:「當搵到一個肯同你度過今世嘅另一半時,係一件好幸福嘅事,因為可以互相照顧、鼓勵同倚靠對方。」Jay在MV中飾演一位婚禮歌手,穿上西裝自彈自唱。他還邀請了好兄弟兼音樂朋友組成樂隊作現場演出。

客串演出的Evelyn在MV中飾演新娘,身穿婚紗的她戴上200多萬的名牌首飾。Jay看後高呼:「好閃,好靚呀!」Evelyn笑言:「你踩到條裙都唔緊要,最緊要唔好整跌啲戒指。」Evelyn拍攝時教導Jay揭頭紗, Jay表現怕醜不敢直視她。Evelyn說:「雖然佢平時喺MV好有型,但其實好怕醜。」Jay表示:「我通常要拍到最後一個Shot,先開始習慣同MV女主角近距離接觸。因為我會好尷尬,導演有時都會問『Jay,你可唔可以自然少少?』」

麥明詩(Louisa)在MV中驚喜現身,飾演與Jay同甘共苦的女朋友。Louisa開心能與Jay合作:「今次係我第一次拍MV,我嘅第一次畀咗你,希望你拍得開心。」Jay解釋邀請Louisa參演的原因:「有邊個唔想邀請麥明詩拍MV?我好幸運邀請到你,你係一個好真誠、好Sweet嘅女仔,好啱MV嘅角色。」

Louisa在MV中看着自彈自唱的Jay,不消兩分鐘便感動流淚。她說:「你唱嘅歌詞好觸動到我,有一句係『完美的結尾曲』。有個男人願意畀我做佢嘅結尾曲,真係好感動,如果我有呢一日就好啦﹗」Jay回應:「有好多好好嘅男人,你要相信,你會搵到一個好㗎﹗」

(即時娛樂)

相關字詞﹕馮允謙 麥明詩