陳健安拍新歌MV前 遇交通意外受傷 將錯就錯貼膠布上陣 (15:17)

文章日期:2023年11月07日

陳健安(安仔)最近推出新歌《之後的一天》,MV昨晚(6日)上架,這是繼《厭惡物圖鑑》後,再次邀請謝芊彤作曲。安仔透露新歌靈感取自Demo《天一光》,首次聽到後已經覺得「好啱數」,亦希望帶給樂迷經歷過後一覺醒來的感覺。而MV就由填詞人Oscar執導,他們走勻港九新界共6個景點,由朝到晚拍攝,安仔笑言是「香港一日遊」。

安仔說:「第一次聽呢首Demo,感覺係經歷咗一啲事之後瞓醒覺咁。之前推出嘅《好好掛住》、《繼續繼續》,《厭惡物圖鑑》都係有一啲經歷,經歷過後瞓醒嘅第二日係點過?呢首歌會同大家分享下。」

MV走勻香港、九龍,新界取景,由銅鑼灣走入屯門、室內走到室外,稱得上是「香港一日遊」。畫面中亦會出現奇特又具違和感的布置,刺激眼球,包括懷舊海報、大量氣球、夏日鯉魚旗、巨型彩色願望石頭和電腦效果等。安仔說:「揀咗啲靚嘅地方,好似散步睇唔同風景,拍攝過程有啲Surreal(超現實),喺街會出現正常唔會見到嘅嘢,好似反映我心境。」

拍攝當日,安仔臉貼膠布,他解釋:「將錯就錯,之前交通意外整傷咗塊面,拍MV前就同Oscar提議,不如我貼住塊膠布,意思就係經歷過一啲事受傷咁,喺MV入面多一個意思。同埋真係受咗傷,避免化妝品影響傷口康復。」

早前透露明年舉行個人演唱會的安仔,最近已操肌兼控制飲食,事關除拍MV和為個唱準備外,他還要拍攝專輯封面,為保持最佳狀態,只好忍口兼勤力健身。他說:「減咗好多Carbs(碳水化合物),食少咗宵夜同埋零食,希望上鏡好睇啲。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕陳健安 之後的一天