岑珈其做2歲兒子「玩伴」 爆臻臻正值trouble two階段 (17:45)

文章日期:2023年11月07日

岑珈其日前參與由保險公司舉行的一活動,與小學生玩「情緒維他命」卡牌遊戲,教導他們表達情緒。活動上,珈其與義工帶領小學生玩情緒卡互動遊戲,跟學生打成一遍,珈其表示在家庭的角色,除了是丈夫和爸爸,也是2歲半兒子臻臻的「玩伴」,無論多忙他會抽空跟囝囝出街和踩單車。

珈其表示臻臻也開始展現不同情緒,他說:「囝囝啱啱接觸YouTube時,好瘋狂咁睇,一唔畀佢睇,佢就發脾氣,喺屋企又會發、喺街又會發,之後我學冷靜,原來只需要Set一個時間,例如10秒,10秒已經可以令佢好開心,因為已經做到佢要做嘅嘢;又試過有次佢扭計唔肯冲涼,然後失控大喊,大叫同『典地』,我問太太佢係咪鬼上身,最後我同太太唯有行開,佢『典』足5分鐘,等佢自己冷靜。」珈其指兒子正處於trouble two的階段,情緒十分波動,但透過玩遊戲,令他掌握到如何運用情緒卡教導孩子認識、表達自己的情緒及想法。

父母的情緒對下一代亦有直接影響,自成為爸爸後,珈其更學懂怎樣紓壓,免得將負面情緒帶到小朋友之上,他稱:「做爸爸前,自己情緒起伏好大,情緒唔係控制得好好,一路工作、一路成長就變得稍為好啲;但成為爸爸後,呢方面就急速成長,會不斷控制自己情緒,想喺囝囝面前做好榜樣。」岑珈其1經常忙拍戲﹑拍劇和拍綜藝,要靠太太幫忙疏導兒子情緒,珈其表示要更加惜老婆。

(即時娛樂)

相關字詞﹕岑珈其 臻臻