江若琳完成5個半月「人奶之路」:冇諗過自己可以咁堅持 (13:13)

文章日期:2023年11月23日

江若琳(Elanne)今年6月誕下麟兒Owen,產後Elanne專心相夫湊仔,昨天(22日)她終於完成「人奶之路」,Elanne在社交平台貼出抱住5個多月的B仔片段,並分享5個月來餵哺母乳感受:「記錄一下!我畢業啦﹗歷時5個月16日既人奶之路完結啦,由最初day 1決定餵人奶,我都無諗過自己可以咁堅持,不過呢兩星期開始,BB好憎好厭人奶,我以為佢只係厭奶期,每次食奶都好似逼佢咁,可能因為時間耐咗,已經開始無味?又或者唔夠瞓,又追唔切,又有時食得唔夠好,唔夠濃?

今(昨)日仲爆喊,但每次只要一飲奶粉就好開心,秒清!我知道係時候要完啦!雖然離我既目標,仲差半個月,但我盡咗力啦,我唯有按住BB嘅意願去行啦!仔,雖然呢5個幾月真係好辛苦,我都成日呻辛苦,但原來當知道要完,係有十萬個唔捨得,呢5個幾月見到你肥肥白白,實實淨淨,係超大嘅成功感!正正呢兩日開始加固,我又要學新嘢啦﹗我會努力煮好嘢俾你食,我哋加油﹗#我可以飲咖啡凍檸茶啦 #人奶媽的辛酸」。

(即時娛樂)

相關字詞﹕江若琳