李克勤美國巡唱狂收利市 有歌迷直接派100蚊美元現金 (18:31)

文章日期:2023年12月06日

李克勤今天(6日)56歲生日,剛完成4場美國巡迴演唱會的他剛好於生日前回港與家人慶祝。他怕不靈驗拒透露生日願望,覺得今年在工作、健康上也過得很好,他感到非常充實和開心,並感謝各方好友的祝福。他說︰「今年可能係我成世人飛得最多嘅1年,工作幾乎冇停,每個月最少飛5、6次,不停巡唱、商演。完成香港紅館演唱會後,我喺澳門、新加坡開騷,今次又順利完成美國4場演出。嚟緊聖誕節,我準備送自己一份大禮,乜都唔做,休息一吓,同屋企人去旅行。」

談到這次在美國的4場巡唱,克勤透露收到大量利市︰「真心多謝當地歌迷朋友﹗多年來,無論咩日子,我去到邊都一定有歌迷畀利市我。我真係一個好幸運嘅人﹗今次有啲朋友連利市封都唔用,直接派100蚊美金嚟,好誇張。我當時有一刻閃過收唔收現金,最後都開心接受。老人家教唔可以唔收利市,推走利市唔吉利,所以我開心接受大家嘅祝福,非常多謝大家﹗同之前一樣,我會將所有利市捐去兩個仔嘅助學基金。」

克勤這次在美國逗留了半個月,他表示有天趁放假在拉斯維加斯的球場打高爾夫球,其間與香港職業高爾夫球女將陳芷澄聚會,又看了U2在拉斯維加斯劇院「Sphere」舉行的演唱會。他指U2演唱會的視覺效果令人嘆為觀止,是他看過的演唱會中最震憾的,如大家有機會一定要買飛入場感受。克勤又透露這次帶備了私伙小型洗衣機到美國,那就能在酒店房內洗衫,減少攜帶的行李數量。

(即時娛樂)

相關字詞﹕李克勤