呂爵安轉玩Threads講真心話 回應「爵屎」被指無禮一事 (11:13)

文章日期:2023年12月11日

MIRROR成員呂爵安(Edan)近日被發現查看港產AV女優素海霖(日本藝名絵麗奈)的Ig限時動態,而惹網民熱話,事件傳開後,Edan也在自己Ig限時動態大方承認:「睇吓story啫,我都好歡迎大家睇我story㗎,大家食完花生都要記得一陣睇《社內相親》啊!」

昨日(10日)Edan忽然轉向Threads貼相及發長文抒發感受,他寫道:「看見很多人都在threads裏暢所欲言,甚麼都可以亂說亂分享一通 ,而我為甚麼這麼久沒有玩threads,因為對我而言這裏跟ig沒分別啊。我還是不能想說甚麼就說甚麼,我不想一會兒又被放大然後上新聞,但我今(昨)天鼓起勇氣了,我要嘗試盡量地想分享甚麼就分享,所以我現在要亂說一通了,大家準備好了嗎?」

其間有人留言稱「鏡仔進場 大家可以另覓新淨土了」,之後Edan提到外界對MIRROR或成員的負面觀感,但他先強調自己是「亂噏Mode」:「好老實講外界/鏡圈外好多時都會驚咗 negative feeling's towards 鏡仔/鏡粉/鏡仔粉,大家可以選擇唔理dun give a _,哩(呢)個都係個客觀事實,所以可能有時我哋都要反思下點解會咁同點樣,盡量唔好俾到啲唔好嘅印象其他人(禾甘duck ng duck?)」

為免大家誤會他的意思,Edan再發長文解畫:「我意思係我哋令人有唔好嘅感覺,肯定係有原因的(唔計haters,haters就試(是)但啦),嗰個人可能係我,可能係你,亦都可能唔關你/我事,例如可能我表演水準未夠好/唱歌走音/演戲未夠叻/咬字未夠好,咁就會令人有一個印象喺到(度)。而我要做嘅就係下次做好啲,而希望大家會見到。如果我心態永遠只係『你唔鐘(鍾)意就算囉Bye,你一定係hater。』咁我永遠都唔會可以做得更好,令人改觀。」

Edan再直接舉例:「我前排solo concert完咗之後merchandise嘅同事同我講:『你啲fans真系(係)好冇禮貌。』 冇禮貌嘅未必係睇緊哩篇文嘅你,但當有其他人係咁嘅時候,人哋對『爵屎』嘅印象就會變成冇禮貌。又例如前排我fansclub要重組,我見到好多又起底又嘈交又咩有個mma group大家係咁不斷互相惡意攻擊。甚至最後5強其中一隊候選人,托同事送禮物俾我又被扭曲成『賄賂』定唔知咩。哩(呢)啲所有一切都係我最唔想見到嘅嘢,點解要咁呢?所以可能只要大家都做好少少,互相提點,互相尊重,有禮貌地去表達觀點可能大家對我哋嘅印象都會好啲。」

Edan又明言不知道自己是否可以很Real,因為實在有太多事要顧慮:「但我又真係好想講,同埋既然演唱會都講咗要做『ED偶像』,咁我就講下啦,明嘅就明,唔明嘅就點都唔會明~(都幾搞笑無聊蒲下頭無啦啦變咗咁)。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕呂爵安 爵屎