溜走的真味|陳煒自封勤力潮州妹 狂擦生醃蝦蟹 曬足一日險中暑 (17:02)

文章日期:2023年12月20日

一共六集的飲食節目《溜走的真味》由林正峰、蕭秀香(三姐)及許美德(德哥)擔任主持,本周嘉賓是潮州人陳煒(煒哥)。

明(21日)晚播出第3集,邀得自封「勤勞的潮州妹」的陳煒任嘉賓,「愛回家」的煒哥全程狂擦家鄉菜,認真有「食神」。煒哥甫到埗即享用以潮式生醃方式炮製的瀨尿蝦、膏蟹及龍蝦,盡情感受家鄉「真味」,並忍不住大讚:「蟹膏好滑、龍蝦好爽脆。」其後一行四人再到南澳海邊捉海膽,正峰與煒哥即開即食海膽「嚐鮮」,及後他們到海上餐廳購買生蠔、魷魚,並乘坐快艇前往海中心的魚排,在無敵靚海景下烹調及品嘗「油泡蝦醬魷魚」、「生醃蠔食生菜包」及「響螺紫菜湯飯」等地道潮州菜。

後(22日)晚播出第4集,煒哥繼續亮相,她品嘗潮州正宗「魚飯」(又名凍魚),魚飯是潮州漁民以特別方式炮製魚肉或海鮮代替米飯,是漁民在船上食物。煒哥先後試食以黃花、馬友、紅腳立等海魚炮製的魚飯,並讚不絕口:「好鮮,啲肉好滑好嫩!」事後煒哥大談兒時與父親的珍貴回憶:「魚飯係我認識嘅潮州菜之一,我細細個跟爸爸喺街邊打冷,最鍾意就係食魚飯!」

談到在潮州開工奉旨大吃大喝,身形甚弗的陳煒受訪時笑言刻意忍口:「我今次用咗兩日半拍《溜走的真味》,團隊『放飯』時我冇食嘢,留番個肚拍攝時先食!」她表示此行未有增磅:「拍攝時當地天氣又熱又曬,拍攝時間又好長,所以冇乜肥。」提到食盡潮州生醃蝦蟹,原來煒哥也如第1、2集的薛家燕一樣,為節目『獻身』:「自己一向少食生嘢,不過為咗節目都試下,最驚喜係生醃瀨尿蝦好鮮甜!」

問到在烈日下拍攝可有曬到膚色變深,煒哥笑稱:「我哋捉海膽同出海嗰part拍足一日,真係曬黑咗好多,差啲中暑咁滯,不斷流汗件衫又濕晒,要靜番個人等件衫乾咗再繼續拍。」煒哥又自揭當日百密一疏:「我出發前面部有搽防曬但個身冇搽,當日我著咗件see through衫入面有件背心,以為著長衫長褲冇事,點知曬到入面有背心印!」

(即時娛樂)

相關字詞﹕溜走的真味 陳煒