思家大戰|《聲夢》畢業生答問題冇條啱 李思捷︰睇你今晚都唔係好平安 (14:06)

文章日期:2023年12月24日

無綫《思家大戰》第三季今晚(24日)平安夜播出新一集,請來《聲夢傳奇》第1、2屆畢業生擔任嘉賓,何晉樂(Rock)率領的「聲夢1」隊對戰侯雋熙(Duncan)率領的「聲夢2」隊。一班《聲夢》畢業生甫出場即獻唱聖誕歌,「聲夢2」打頭陣唱出《Stars of Joy》,然後輪到「聲夢1」獻唱《We Wish You A Merry Christmas》。暖場主持游莨維(一蚊Joe)化身聖誕老人助興,炒熱全場氣氛。

Rock正擔任《J Music》主持,他很開心可以主持音樂節目,除了能認識更多音樂人,還學會如何做好主持工作。曾奪「最佳男主持」的李思捷即場向Rock過兩招,他說:「做主持畀人笑唔緊要,最緊要自己性格可以展現到出嚟,畀人知道你係一個咩人,即係好似啲人望到我就知道我係一個壞人,咁咪OK啦!」

問答環節的首條問題是「講一首大人同細路都識唱嘅英文聖誕歌」,一班聲夢畢業生齊齊唱住歌答問題,李思捷更即場曬歌劇式唱功。另一條問題是「講一個觀眾知道佢英文名,但未必記得佢中文名嘅TVB演員或主持」,「聲夢2」的李茵彤(Desta)害羞地指住一蚊Joe答「Joe」。李思捷搞鬼地說:「話時話,我都唔知你中文名係咩,可唔可以大聲嗌出嚟?」一蚊Joe大聲說:「游莨維呀!」「聲夢2」的彭家賢(Zayden)回答「Coffee(林芊妤)」,思捷聞言呆一呆後說:「我諗我喺TVB 10年都未見過佢,你係咪特別留意人哋呀?留意人哋乜嘢?」Zayden笑言:「少少,做瑜伽!」

兩隊鬥到難分難解,要玩「即時死亡」定勝負!今集「終極開口中」發生罕見情况,第一位嘉賓答完問題已獲得144分,第二位嘉賓只需要拿到56分就可以獲得50000元獎金獎品,惟第二位嘉賓竟然「食蛋」收場,李思捷忍不住說:「今晚係平安夜,但我睇你今晚都唔係好平安!」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕思家大戰 聲夢傳奇