「虎導」邱傲然執導MIRROR演唱會短片 統領隊友Chok爆演出 (14:07)

文章日期:2024年01月14日

《MIRROR FEEL THE PASSION CONCERT TOUR 2024香港站》明天(15日)起,合共舉行16場演出,12子密鑼緊鼓綵排,早前他們拍下演唱會中影片,原來影片是由邱傲然(Tiger)執導主理。

該條短片講述MIRROR正在準備開會,每人手上拿信封,在抽選誰負責下一個任務,結果最終抽中Tiger。這次是Tiger繼團歌《破鏡》MV及鮮浪潮短片《是日精選》後,再次手執導演筒,Tiger說:「演唱會監製細榮(莊少榮)好好,知道我喜歡拍嘢,好冒險將拍攝任務交託畀我,我都希望成品唔會令佢失望、冇令咁多位兄弟失望,但So Far我都有信心,有機會想做多啲拍攝工作,幕前幕後做多啲學多啲。」

 

看著Tiger在現場指揮調動,各兄弟都有不同感想,邱士縉(Stanley)說:「虎導一向快狠準,係我哋所有幕前非常希望導演做到嘅模樣,佢已經達到咗,我已經諗唔到佢可以點樣進步。」柳應廷(Jer)也認同說:「虎導都係幕前,所以今次好多嘢都好快,同埋好威風,領導晒台前幕後,所有嘢都好精準。」楊樂文(Lokman)也說:「佢冇乜多餘說話,一嚟就詳細講解,大家即時清楚明白,好快就搞掂,同埋佢好Firm,不蹉跎,有就有冇就冇,一Take有就一Take,係幾正。」

其他隊員也高度讚賞Tiger表現,王智德(Alton)用「爽」字形容拍攝,他說:「佢好爽手,好清楚自己要乜,指引又好清晰,一句到位。」姜濤大讚Tiger帥氣,他說:「佢著住白色恤衫,做導演嘅時候好有魅力,我頭先都係咁話佢真係幾靚仔。」Alton爆姜濤指Tiger這一面可以吸引好多女仔,姜濤笑言自己也被吸引:「頭先都畀佢吸引咗,覺得,嘩!佢好Focus,認真嘅男人好有魅力。」

盧瀚霆(Anson Lo)也窺探出Tiger當導演時的另一面,他說:「虎導好少大笑,通常都係做嘢Mode,板起好Cool好有氣場嘅導演感覺。」曾在《是日精選》中參與演出的陳瑞輝(Frankie)也說:「第2次畀虎導拍,比起上次,今次佢淡定咗好多,佢嘅成長已經睇到。」

呂爵安(Edan)也看到Tiger當幕後的才能:「好有Leadership,好少見到佢呢一面,同我哋溝通又做得好好,好清晰嘅指示。」

江𤒹生(AK)亦漸見Tiger大將風範:「拍又拍得精準,一兩個Shot就搞掂,就係咁囉!知道自己想要乜嘢,最緊要準時收工。我都有幸參與《是日精選》,到今次再拍演唱會短片,我覺阿虎唔同咗好多,大個咗好多,由《破鏡》第一次做戰戰兢兢,要問好多人嘅意見,到𠵱家好有氣場,可以控制好多嘢了!」比起《破鏡》年代的Tiger,陳卓賢(Ian)表示:「佢頭髮長咗。」李駿傑(Jeremy)也說:「仲有大隻咗!」

近日短片已進行後期製作,Tiger說:「暫時睇落都幾滿意,係我想像中想拍嘅畫面,相信嚟緊加埋徐浩幫我哋做埋音樂,得到佢嘅加持,都幾期待條片可以快啲同大家見面。好多謝監製同咁多位兄弟信任,畀我拍到呢條片。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕邱傲然 虎導