旁觀者|鄧伊婷突遭導演加扯頭髮戲 靠連詩雅1句順利過關 (17:01)

文章日期:2024年01月18日

周柏豪、王敏奕、吳若希、羅天宇、馬貫東、連詩雅等主演的劇集《旁觀者》,昨晚(17日)劇情圍繞張柏妍(連詩雅飾)、馬子洋(謝東閔飾)及Wesley(周志康飾)。鍾情子洋多年的柏妍因誤信男方而慘遭Wesley強姦,但因為子洋及Wesley的幕後操作而成為眾矢之的,被指控色誘兼誣衊Wesley之餘,還被冠以「社工妓女」惡名,令原本已抑壓的她失眠及驚恐情況更嚴重。

連詩雅在劇中挑戰爆喊、被強姦及出浴等場面,差不多由頭喊到尾。除了連詩雅,飾演Wesley女友Ashley的鄧伊婷亦十分搶戲。鄧伊婷談到拍攝扯連詩雅頭髮一場戲時說︰「我係第一次拍打女仔戲,本身劇本只係話我摑佢,我已經好緊張,都有事前做吓功課睇吓人哋點摑人。點知去到現場,導演同我講話女仔唔會咁摑人,女仔應該係要扯頭髮嘅,我即刻:『唔係啩』,摑只係一吓,但扯頭髮過程好長喎。跟住導演畀咗啲參考我睇,我睇到呆咗同眼都凸埋,結果更加緊張。其實我真係寧願畀人打,打人真係唔知點,好驚整親對方,導演有嫌我唔夠力同唔夠真,都拍咗幾Take。」

鄧伊婷稱全靠連詩雅安慰及鼓勵才順利完成這場戲︰「連詩雅叫我唔使驚,仲話寧願我用力啲,等大家可以快啲收工。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕連詩雅 鄧伊婷