金榜題名|麥浚龍鏡頭呈現暴力美學 演唱會被列18禁 (14:48)

文章日期:2024年01月23日

《金榜題名 project_mayhem•an urban fantasy by juno mak》,將於2月22日在亞博舉行,門票今日起公開發售。隨著演出日子漸近,麥浚龍(Juno)釋出更多演出內容,其中部份故事內容,更因為內容涉及暴力,而令是次演唱會被列為18禁。

Juno從2年前的電影劇本中,抽取部分角色及場景,於今次演唱會出現,有幾場戲更拍了出來,樂迷可以在演出中率先窺探故事內容,以及當中氛圍。Juno分享這次創作構思道:「對於我嚟講,今次演出就係一部電影嘅Trailer,主題曲《金榜題名》就係呢次演出嘅Trailer。畫面上,我抽咗幾場戲拍咗出嚟,會有啲暴力場面,但我希望畀到觀眾最直接觀感,感受到故事或者透過好似電影配樂歌曲,牽引觀眾觀賞情緒。」

樂迷或會好奇,今次演出參與的單位眾多,當中包括:廿四味、MATTFORCE、Novel Fergus、PetPetShawn、Geniuz F the FUTURE、Mr. Scanner及王嘉儀等,究竟曲目上會如何分配,令故事與音樂演出可以相互配合呢?Juno說:「我哋重新編製所有嘅歌,當中當然會有我嘅舊作品。今次有趣嘅地方,係一首大家聽得耳熟能詳嘅歌,喺重新編曲同畀咗新題材上去之後,都可以幻化進入另一國度。」

今次演唱會由「忠孝仁義」四字展開,講述一個江湖情仇故事,但Juno表示歌單上仍會有情歌,他說:「都會有情歌出現,但比起舊年兩次演出嘅少。本身故事都有感情線喺度,但Show裏裡面著重咗情義,愛情只係有牽連到嘅題目。」

因為涉及暴力內容,這個騷已被列為18禁,但Juno表示:「參與18禁嘅電影好多,但18禁嘅Show就係第一次。拍出嚟嘅畫面,雖然唔多唔少有一啲暴力元素,但我相信係觀眾接受到嘅創意呈現。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕麥浚龍 金榜題名