開運救兵|黃建東霉到爆 獲玄學師聯手改變運勢 (17:06)

文章日期:2024年02月15日

J2風水命理節目《2024開運救兵》,明晚(16日)一集主題是「踢走霉運」,嘉賓是黃建東(東東),他希望新一年開始,可借助三位玄學師傅掃走霉氣。東東直言霉到一個點,可媲美「地獄黑仔王」。

他在節目中講到近2年的遭遇時說︰「好運已經是前年嘅事,贏咗《全能司儀大賽》冠軍同『飛躍進步男藝員』入咗5強,嗰時啲人都覺得,阿東你終於有機會喇,但舊年你哋有無覺得我有咩作品、咩電視劇見過吖?」他慨嘆雖然經常有項目傾談合作,可惜最後不是開不成,就是角色落在別人身上,所以希望藉今次改變運勢。

首先出手的是裸泳師傅,她讚東東當日的衣服顏色非常合適︰「鮮色系列配合今年九運,著多啲姣婆紅同紫仲啱你。千祈唔好著穿窿或者披口牛仔褲,會漏財。」她表示想聚財就要保持衣著光鮮,雙鞋更要乾淨︰「爛鞋、霉鞋唔好著,千祈唔好唔捨得掉。」裸泳師傅又提議東東可以將頭髮染成鮮艷顏色,她爆料指有天后級歌手出道時,被批「紅唔起」,之後該歌手保持頭髮染成紅色或紫色,之後大紅大紫。

接住Depp師傅教東東到大美督BBQ轉運,因為熱力能夠融化或者消除負能量,有人問到用碌柚葉抹身,能否有類似功效時,Depp師傅表示並不建議︰「碌柚葉唔可以亂用,用得太密會『洗傷』自己嘅能量,洗得太乾淨。」最後慧慧師傅出手,借助鮑魚殼、羽毛同淨化草藥舉行淨化儀式,以煙薰東東清除霉氣,她說︰「霉運就好似負能量,淨化草藥嘅煙有通渠效果。」又建議東東要保持房間整潔,可以積聚好運。

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕黃建東 2024開運救兵