《中年2》10強即將誕生 跌入危險區選手 3個只能活1個 (13:57)

文章日期:2024年02月22日

無綫歌唱真人騷《中年好聲音2》將於周日(25日)晚播出新一集,第十部曲《雙語之歌,累積排名榜 十強隆重登場!》下半場。參賽者安雅希獻唱歌神張學友的《李香蘭/秋意濃》時,眼濕濕表示這首歌是亡父生前最喜歡的歌。肥媽指安雅希演出時有壓力:「不嬲好鍾意你唱歌,但我覺得呢兩場你畀咗壓力自己,唔好畀壓力自己,要享受個舞台,咁先冇得輸!」陳慧嫻說:「呢首歌對我嚟講,每個字都應該唱得好圓、好滑,但你呢方面未做得好好。」向來要求高的伍仲衡卻給予正面評價:「每一次都唔會對你失望,我覺得你廣東話歌愈嚟愈進步,聽到你花咗唔少時間去學好唱廣東話歌。」

被封為「最強黑馬」的譚輝智獻唱《愛與痛的邊緣/有多少愛可以重來》,他表演完後透露之前未聽過普通話版本,為了今次比賽才特意苦練普通話版。普通話水平差的伍仲衡笑言:「其實我聽唔明你普通話唱咩,但覺得幾好聽。你嘅廣東話有懶音問題,真係要注意一吓。」肥媽說:「你上一集真係太好喇,我哋將你個水平擺咗喺神枱,所以你跌啲啲都唔得。」12位選手演唱完畢後,其中3位跌入危險區,最終3個只能活1個。

選唱《限期/夢一場》的林若盈賽前接受製作組訪問,分享她崎嶇的音樂追夢之路。林若盈早年曾在台灣參加音樂比賽,原本有機會出道做歌手,可惜屋企突然出事被迫回港。她說:「當時已經傾緊公司,一切好似好順利,但媽咪工作上出現問題,令屋企經濟出現問題,所以我要放低晒所有嘢返香港。我絕對唔甘心,但畀我揀多10次、100次,我都一定會返嚟,因為呢個係家人嘅責任。」林若盈說起母親時眼濕濕,表示媽媽為了家庭犧牲很多。她說:「媽媽好偉大,爸爸離家出走前已經留低咗債務,媽咪有一段時間除咗要照顧我哋,仲要還債。當時一聽到有人行樓梯,就會好自然攞起搖控器閂細電視聲。有時真係有人拍門時,我哋要扮冇人喺屋企。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕中年好聲音2