回憶守護隊|Sica坐坦克遊街 自爆愛約朋友深夜踩單車 (15:59)

文章日期:2024年02月28日

ViuTV節目《回憶守護隊》今晚(28日)播出新一集,主持何洛瑤(Sica)到訪一間位於日本千葉縣松戶市的單車Café,與觀眾一同欣賞復古單車的浪漫。店主高田先生關注日本廢棄單車遺泊的問題,於是決定成立單車Café,用被擱置的單車零件幫客人訂製獨一無二的復古單車,後來更提供單車領養服務。Sica穿上《夢幻街少女》男主角的服裝,與高田先生進行領養單車前的面談。Sica向高田先生解釋自己想領養單車的原因:「我想領養單車係因為我平時夜晚好鍾意同朋友踩單車,但經常都要租單車,所以好想擁有一架自己嘅單車。」不過,高田先生不滿意Sica想領養單車的原因。

Sica之後到訪一間展示戰爭設備的博物館,化身指揮官體驗握槍、掃地雷和駕駛越野車。博物館展示的軍用設備,均是經歷完真槍實彈的戰爭後翻新物品。Sica駕駛越野車時一仆一碌,駕駛技術令人汗顏。她開車時不停提醒自己「Slowly,Slowy。好驚炒落公路」,十分搞笑。博物館負責人邀請Sica乘坐坦克車圍繞街道一圈,Sica坐車時面容扭曲,她解釋:「呢架裝甲車比我想像中太唔同,唔止係坐,仲要用全身嘅力,要用手力捉實扶手,然後用右手去拍攝一啲畫面。我亦要用腰力去hold實,如果唔係成個人就會飛咗出去。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕回憶守護隊 何洛瑤