再見‧枕邊人|林凱恩犧牲色相爛面演出 靠眼神做戲演技獲讚進步 (14:50)

文章日期:2024年03月13日

無綫劇《再見‧枕邊人》近日劇情圍繞顧晴天(黃智雯飾)採訪的「單身『狗』愛情故事」專題,店主Alton(姚宏遠飾)為了尋找當年不辭而別的舊愛Christy(林凱恩飾)接手其最愛熱狗店,更以Christy最愛的酸椰菜作招牌。

昨晚(12日)晴天在長勝(羅天宇飾)和天狗(麥秋成飾)幫助下,成功尋回Christy,更揭發2人分開背後真相!Alton接手熱狗店前是飛機師,平凡的Christy原本樂觀地面對及克服與Alton之間的距離,卻遭前度以「閃卡」威逼復合,就在決定與前度一刀兩斷之際,Christy遇上交通意外慘被毀容!大受打擊的Christy,擔心「閃卡」及毁容事件會受到Alton嫌棄,為怕影響二人美好回憶,情願忍痛離場。

林凱恩演技再躍進,多場忍淚戲有感染力,加上犧牲色相爛面演出,由於大部分時間佩戴口罩,林凱恩很多時要單靠眼神演繹不同情緒,林凱恩感謝監製給予演出機會,並表示角色由妝容到心理起伏,變化相當大:「佢本身有一段好夢幻、好開心嘅愛情,但去到最後要悲慘同飲恨咁離場,雖然之前演過較慘角色,但今次喺愛情方面再慘啲,佢係一個皮肉嘅受傷、又要放棄自己愛人嘅悲慘角色。」

今次的特技妝容對林凱恩來說亦是新鮮初體驗,不但化足一小時,就連卸妝也需要半小時,林凱恩笑言有一邊化妝一邊打瞌睡:「化妝後唔可以笑,唔可以食嘢,因為太大動作兩邊會裂開。同埋都會好痕,化完有少少敏感,但對我嚟講係一個好新鮮嘅體驗。」

(即時娛樂)」

 

相關字詞﹕再見‧枕邊人 林凱恩