George@P1X3L首支個人單曲面世 演不羈男孩 自覺唱歌有進步空間 (17:43)

文章日期:2024年03月15日

P1X3L成員歐鎮灝(George)推出首支個人單曲《BF》,簡單兩個英文字母,解讀成Best Friend還是Boyfriend,則留待大家揣測。

《BF》由Gordon Flanders負責作曲,與PLAYGROUND 共同編曲,Billy Choi填詞,並由周錫漢監製。型格舞曲加上George耍壞聲線,展示獨特個性,同時帶出在情感攻防戰中|與對象互相試探心理狀態,如何壓抑內心忐忑,以不羈姿態俘虜對方的心。

《BF》MV故事發生於cyberpunk的時空設定,George在廢墟中睜開眼醒來,發現自己墮進時間迴圈之中,似曾相識的情節不斷重演,為著的就是拯救一眸之緣的那個她。George修補著粗糙時間裝置,一次又一次嘗試回到過去,扭轉既定劇情,即使事與願違亦未有放棄,可惜結局落空,最後孤身回到故事開端的廢墟。

George坦言:「今次出solo好緊張,因為我自覺唱歌仲有好大進步空間,今次錄音相當順利。我好享受整個過程,好多謝Gordon Flanders嘅作曲,Billy Choi嘅詞同埋監製Randy嘅協助。另外,今次對自己出嘅第一個MV,感到非常興奮,收到呢首歌嘅Demo,已經幻想個MV可以有電影感,仲有一種cyberpunk元素,希望各位Fans都鍾意《BF》MV。」

今次MV找來新晉女演員Sheena(陳書昕)擔任女主角,George表示:「我同Sheena係因為拍電影《不赦之罪》而認識,我第一次同佢合作時,已經覺得佢有好特別氣質,能夠Carry唔同角色。今次MV佢扮演角色,係外表壞女孩,但內心純真女仔,我覺得佢將呢個性格反差演繹得非常好,好多謝佢能夠成為MV重要一員。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕歐鎮灝